Den amerikanske præsident Donald Trump planlægger at tale med den russiske præsident Vladimir Putin tirsdag den 18. marts. Dette blev oplyst af Trump selv og det er således blevet bekræftet af Dmitry Peskov.
Præsidentens talsmand i Rusland, Dmitrij Peskov, bekræftede den 17. marts forberedelserne til samtalen mellem Putin og Trump. “Det er helt korrekt. Der er en sådan samtale på programmet til tirsdag,” sagde han på en briefing.
Mulige emner for samtalen mellem Trump og Putin
Under en kommende samtale imellem Donald Trump og Vladimir Putin vil der sandsynligvis blive adresseret vigtige emner som “territorier” og “energianlæg”. Trump har påpeget, at der er blevet ført omfattende drøftelser om disse aspekter fra begge sider og nævnte, at emnerne kunne omfatte “fordelingen af visse aktiver”.
Trump udtrykte sin håb om, at han og Putin “vil kunne komme med nogle udtalelser” vedrørende USA’s forslag om at indføre en våbenhvile i Ukraine. “Jeg synes, vores forhold til Rusland udvikler sig ret godt,” sagde Trump, ifølge CNN. Han tilføjede: “Lad os se, om vi har noget at annoncere, måske til tirsdag. Tirsdag vil jeg tale med præsident Putin.”
Der er blevet foretaget betydelig forberedelse i weekenden, og Trump angav, at parterne vil forsøge at finde en løsning på konflikten, som Rusland har initieret i Ukraine. “Måske kan vi, måske kan vi ikke, men jeg tror, vi har en rigtig god chance,” sagde han.
Ifølge Reuters forventes det også, at der vil blive diskuteret, hvordan man kan sikre kontrol over det kernekraftværk, som russiske styrker har erobret i Zaporizjzja, et emne der er særligt vigtigt, da dette anlæg leverer en væsentlig del af den elektricitet, der forbruges i Ukraine.
Samtidig har USA’s særlige udsending, Steve Witkoff, informeret om, at der er løbende drøftelser mellem Washington og Moskva om adgang til havne i Det Sorte Hav. “Der er bestemte områder, som russerne har fokus på. Her ligger en kernerreaktor, der er afgørende for energiforsyningen til Ukraine. Dette er noget, vi skal finde en løsning på. Adgang til havnene er også et potentielt forhandlingspunkt for Det Sorte Hav,” sagde Witkoff i et interview med CBS den 16. marts.
Witkoff understregede, at der er behov for at nå til enighed om “flere elementer”, før en våbenhvile kan træde i kraft. Dette illustrerer den komplekse karakter af de kommende forhandlinger samt nødvendigheden af en omfattende tilgang til de mange emner, der skal drøftes.
Putin og Zelensky om muligheden for en våbenhvile
Den 13. marts kommenterede Vladimir Putin for første gang USA’s forslag til en våbenhvile om Ukraine under en pressekonference efter mødet med den hviderussiske leder Alexander Lukashenko. Han udtalte, at Moskva “generelt” støtter initiativet, men at der er “nogle nuancer”, som skal tages i betragtning. Rusland kræver blandt andet garantier for, at den ukrainske hær ikke vil udnytte en våbenhvile til at fortsætte mobilisering, træning af soldater og forsyninger af våben.
Reaktionen på Putins udtalelser kom også fra den britiske premierminister Keir Starmer, der konstaterede, at Putin “ikke er indstillet på fred”.
I mellemtiden udtrykte den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky i et Telegram-indlæg den 14. marts, at han ser en “god mulighed for hurtigt at afslutte denne krig og sikre fred”. Zelensky understregede vigtigheden af sikkerhedsgarantier og kontrol med en muligt våbenhvile, men bemærkede, at “det første skridt er nødvendigt.” Han tilføjede, at Ukraine er klar til at handle hurtigt og konstruktivt og ønsker at vise tillid til Amerika og præsident Trump. “Vi har gjort det klart, at vi ikke vil være den part, der forsøger at sabotere dette,” konkluderede Zelensky på sin officielle Telegram-kanal “Zelensky/Official”.