På trods af tidligere samtaler og aftaler mellem Ukraine og Rusland om at standse bombardementer mod infrastruktur, fortsætter angrebene ufortrødent. Dette underminerer de bestræbelser, der er blevet gjort for at opnå fred og stabilitet i regionen.
Angreb på trods af erklæringer
I nat, efter samtalen mellem Trump og Putin, udførte Rusland droneangreb mod 12 ukrainske regioner, rapporterede de ukrainske Luftvåben.
I Sumy styrtede en drone ned på taget af det regionale kliniske hospital. I Dnipropetrovsk-regionen blev energisystemet på jernbanen beskadiget. I Kyiv-regionen forårsagede nedfaldne dronedele skader på 20 rækkehuse og 15 private hjem, hvilket resulterede i, at to personer blev såret, ifølge den regionale militære administration.
På den anden side hævdede de russiske myndigheder, at de ukrainske styrker havde angrebet en stor oliebase i Krasnodar-regionen, som betjener en international rørledning. De beskyldte også Kyiv for at ignorere Trumps initiativ. Det russiske forsvarsministerium oplyste yderligere, at en af angrebene rettet mod energifaciliteter i Mykolaiv-regionen blev afværget, og at deres luftforsvar havde nedskudt egne droner efter at have fået ordre fra Putin om at udsætte angrebene.
Tidligere indgåede aftaler
Onsdag havde præsidenterne for Ukraine og USA en telefonisk samtale, efter at Donald Trump dagen før havde talt med den russiske præsident Vladimir Putin. Begge ledere evaluerede deres samtale som positiv.
De informerede om dialogen på sociale medier. Trump delte på Truth Social, at han havde haft en “meget god” samtale med Zelensky, som strakte sig over cirka en time.
“Størstedelen af diskussionen var centreret omkring gårsdagens samtale med præsident Putin, hvor vi drøftede Rusland og Ukraines krav og behov. Vi er på rette spor,” lød det fra USA’s præsident.
Zelensky kommenterede også på platformen X og beskrev sin samtale med Trump som “positiv, indholdsrigtig og åben.”
“Præsident Trump delte vigtige informationer om sin samtale med Putin samt centrale emner, der blev diskuteret. Et potentielt første skridt mod en fuldstændig våbenhvile kunne være at stoppe angrebene på energiinfrastrukturen og andre civile anlæg. Jeg støtter dette initiativ, og Ukraine bekræfter, at vi er klar til at gennemføre det,” sagde Zelensky.
Tirsdag havde Trump sit andet telefonmøde med Putin siden hans valg som præsident. En af de mest markante nyheder fra denne samtale var Trumps forslag om at indføre et moratorium for angreb på energiforsyningsinfrastruktur i både Ukraine og Rusland.
Onsdag anklagede Ukraine og Rusland hinanden for at udføre droneangreb trods Trumps initiativ om at undlade angreb på energimål.
Zelensky har nu igen tilsluttet sig moratoriet for gensidige angreb på energiinfrastrukturen.
“Vore hold diskuterede dette skridt i Jeddah. Den amerikanske side foreslog også en ubetinget våbenhvile langs frontlinjen, og Ukraine har også accepteret dette forslag,” skrev han på X. “Jeg gav også en opdatering om situationen på slagmarken og konsekvenserne af de russiske angreb.”
Luftforsvar, energi og Kursk-regionen: Hvad Rubio og Waltz sagde om samtalen
Senere udsendte Det Hvide Hus en meddelelse fra udenrigsminister Marco Rubio og national sikkerhedsrådgiver Mike Waltz, som gav en mere detaljeret beskrivelse af samtalen mellem præsidenterne fra USA og Ukraine.
Teksten begyndte med, at Zelensky takkede Trump for støtten fra USA, der startede med leveringen af Javelin anti-tank missiler under Trumps første præsidentperiode. Dette emne blev gentaget flere gange af Rubio og Waltz.
Derudover oplyste de amerikanske embedsmænd:
“De drøftede situationen i Kursk og blev enige om at udveksle oplysninger tættere mellem deres forsvarsstaber, i takt med udviklingen på slagmarken.”
“Præsident Zelensky bad om yderligere luftforsvarssystemer til beskyttelse af sit civile befolkning, især Patriot missilsystemer. Præsident Trump gav tilsagn om at samarbejde med ham for at finde de tilgængelige ressourcer, især i Europa.”
“De to ledere nåede også til enighed om en delvis våbenhvile inden for energiområdet. I de kommende dage vil tekniske teams fra begge sider mødes i Saudi-Arabien for at drøfte en udvidelse af våbenhvilen i Det Sorte Hav i retning af en fuldstændig våbenhvile.”
“Præsident Trump diskuterede desuden el-forsyningen til Ukraine og atomkraftværkerne. Han sagde, at USA kunne være meget nyttige i driften af disse faciliteter med deres ekspertise inden for elektricitet og forsyningstjenester. Amerikansk ejerskab af disse stationer ville være den bedste beskyttelse af denne infrastruktur og støtte til den ukrainske energisektor.”