Det grå guld eller seniorerne, som vi i dag gerne omtaler den erfarne del af befolkningen, oplever ikke, at der er ret meget guld at hente for enden af regnbuen, hvis de først er blevet ledige. De finder kun sort muld…
Af Charlotte Højlund Christensen
”Dette opslag er sgu svært at lave… For det udstiller min egen utilstrækkelighed – og hvem gider lige det? Det handler om ikke at kunne bruges – på grund af sin dåbsattest. Og det gør altså nas.” sådan starter et opslag, der for nylig dukkede op i mit LinkedIn-feed.
Det er skrevet af en journalistkollega, Bo Østlund, der fortæller, hvordan han gennem 13 år (fra 55 til nu 68) har skrevet mere end 500 ansøgninger uden at komme til en eneste samtale på trods af et imponerende cv med fastansættelser på flere landsdækkende medier, freelancer med opgaver for stort set samtlige danske dagblade, magasiner og ugeblade samt en bred vifte af virksomheder.
Derudover kan han også ’prale af’ at være forfatter til 30 bøger og ikke mindre end 14 Cavlingpris-indstillinger (Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, der uddeles hvert år i starten af januar til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent, red.).
Han har sin egen succesrige podcast og er en meget efterspurgt podcastunderviser, men et fast job kan han ikke få.
Vi er nødt til at snakke om elefanten
Og noget tyder på, at det er en oplevelse, Bo Østlund ikke står alene med. I skrivende stund er hans opslag set af mere end 500.000, liket af op mod 5.000 og har medført flere hundrede henvendelser fra nær og fjern, der nikker genkendende til hans historie.
TV2 News lagde også vejen forbi hans hjem i det nordjyske for at tale om problematikken.
For det er et problem, at de erfarne kræfter ikke kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet igen, hvis de først er røget ud.
Og det er et paradoks, at det stadig gælder i tider med historisk lav ledighed og udpræget mangel på arbejdskraft. I en tid, hvor man som pensionist kan indkassere en kontantpræmie på omkring 75.000 skattefri, hvis man arbejder to år udover sin pensionsalder, men alligevel dømmes ude allerede fra 50-årsalderen. Og i disse år hvor pensionsalderen kun har én retning. Op.
Men som Bo Østlund har erfaret, har tallet på dåbsattesten samme effekt på arbejdsgivere, som en overskredet ’bedst før dato’ på en leverpostej i de fleste danske hjem: Der bliver rynket på næsen, undgået at lette på låget og inspicere dagsformen på indholdet for i stedet at kyle den ubeset i skraldespanden til ’restaffald’.
Det dårlige selskab
I mode- og reklameverden kan man tale nok så meget om 50’erne som de nye 30’ere og 60’erne som de nye 40’ere, for ude i den virkelige verden ser det helt anderledes ud.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at risikoen for at blive ledig stiger allerede fra 51 år, og er man fyldt de 60, bliver det mere end svært at komme ind i det gode arbejdsselskab igen.
Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fortæller, at hele 40% af de 60-64-årige er langtidsledige.
Men måske er det slet ikke så underligt, eller?
Et af landets største rekrutterings- og outplacementfirmaer, Ballisager, har nemlig analyseret tallene og udgivet Rekrutteringsanalysen 2023, hvor der er nogle markante træk.
Når de spørger virksomhederne, hvilken aldersgruppe der fungerer bedst på arbejdspladsen, opnår gruppen 55+ år kun en score på 2%, mens de 41-54-årige scorer 15 %.
Så faktisk er situationen for de modne på arbejdsmarkedet langt værre end tidligere antaget, fortæller administrerende direktør, Morten Ballisager:
”Seniorerne er ikke kun upopulære ved jobsøgningsdøren, men nu ser vi altså, at de også mødes med nogle forbehold ude på arbejdspladserne.”
Det billede kender man også alt til i HK Stat Hovedstaden, hvor de ikke er blege for at melde ud, at det er stort set umuligt at få arbejde igen, hvis man har passeret 50 år og bor i hovedstadsområdet.
I en artikel på deres hjemmeside fortæller formand, Ulla Moth-Lund Christensen, at hun for nogle år siden dannede netværket ’HK-venner’ for arbejdsløse medlemmer med det formål at hjælpe fyrede og fritstillede folk ind i vikarstillinger – dog uden held.
Nogle endte i aktivering, andre på kontanthjælp, og de, der kunne, gik på efterløn eller pension, selv om de gerne havde fortsat med at arbejde.
”Men vikarbureauerne ville ikke have folk over 35. De fik ikke en chance,” siger Ulla Moth-Lund Christensen.
Sølvstænk i dit gyldne hår
Det er nu ellers ikke fordi, de arbejdsløse seniorer ligger på den lade side i deres jobsøgning. En undersøgelse foretaget af Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i 2019 viste, at arbejdsløse i alderen 55-64 år i gennemsnit søger 8 jobs om måneden – knap dobbelt så mange som de yngre årgange.
Men som Bo Østlund har erkendt, betyder det bare ikke ret meget, hvis man ikke kan komme til en jobsamtale.
Det er Ulla Moth-Lund Christensen også frustreret over på sine medlemmers vegne:
”Det er nej, nej, nej over hele linjen, og vi må bare konstatere, at det unægteligt er sværere og i flere tilfælde stort set umuligt at få fast arbejde, hvis der står plus 50 på dåbsattesten.”
Så på trods af manglen på arbejdskraft og den historisk lave ledighed, er der bare ikke meget, der spiller for det såkaldte grå guld. Er man blevet ledig i en alder af 50+, må man desværre stadig nok indstille sig på, at chancen for at finde et nyt fast job er på linje med at vinde den kæmpestore Toblerone i det lokale kræmmermarkeds tombola – forsvindende lille.
Og der er tilsyneladende ikke meget, vi kan gøre ved det. Holdningen til de ældre på arbejdsmarkedet lader sig ikke sådan ændre – på trods af farverige reklamer og politikeres velvilje.
Siden 1990 har vores folkevalgte igen og igen forsøgt at tale denne aldersgruppe op med udtrykket ’Det grå guld’, men lige lidt hjælper det.
Så hvor skal vi så skaffe den manglende arbejdskraft fra? Tja, som det ser ud nu, vil vi hellere smide arvesølvet og guldet på gulvet og importere hænder og hoveder fra Afrika og Asien.
Og er du ledig og rent faktisk kender sangen ’Sølvstænk i dit gyldne hår’, ville jeg nok holde meget tæt med den viden og i stedet anskaffe mig en hårfarve og rynkecreme…