Trump intensiverer handelskonflikten med Kina ved at annoncere en ny toldpolitik.
I en overraskende drejning har tidligere præsident Donald Trump skiftet fokus i sin handelsstrategi. Den tidligere globale handelskonflikt, der tidligere involverede adskillige lande, har nu udviklet sig til en direkte konfrontation med Kina. Trump har offentliggjort en 90-dages udsættelse af den planlagte indførelse af betydelige “retaliatoriske” toldsatser på import fra flere nationer, men bevarer en grundlæggende told på 10% for alle varer.
Kina, der står for 14% af al import til USA – herunder produkter som iPhones og legetøj til børn – ser nu frem til at skulle betale en bemærkelsesværdig toldsats på 125% på disse leverancer. Dette skridt følger Trumps beslutning om at hæve toldsatserne på kinesisk import, som en reaksion på, at Beijing har indført gensidige toldsatser på 84% for varer fra USA. Ifølge Trump er denne handling et klart signal om Kinas mangel på respekt.
Trump, der kom til magten med løfter om at konfrontere Kina, har nu indgået en mere indviklet strategi, der rækker ud over blot at gengælde angreb. Hans nylige udtalelser indikerer, at han ser denne sag som uafsluttet fra hans første præsidentskabsperiode. “Vi fik ikke tid til at gøre de rigtige ting, og nu er vi i gang,” sagde Trump til pressen.
Kina forbereder sig på at modstå Trumps trussel, idet de understreger, at historien viser, at toldsatser ikke hjælper.
Kina har erklæret, at de er klar til at “kæmpe til det sidste” i tarifsættekrigen mod Trump. Kinas Handelsministerium har udtrykt vilje til “beslutsomt at tage modforanstaltninger for at beskytte deres rettigheder og interesser”. Dette er reaktionen fra Beijing på Donald Trumps trussel om at indføre toldsatser på 50% på kinesisk import – ud over de allerede eksisterende 34 procent.
Det kinesiske Handelsministerium bemærkede, at de globale importtold, der er indført af Washington, “er baseret på subjektive ensidige vurderinger”, som ikke overholder reglerne for international handel og udgør en “typisk praksis for ensidig skræmmekampagne”. “Kina vil aldrig acceptere dette. Hvis USA insisterer på deres position, vil Kinas Folkerepublik kæmpe til det sidste,” sagde ministeriet.
“Historiske eksempler viser, at forhøjelse af toldsatser ikke løser problemer. Det vil ikke kun skade USA’s egne interesser, men også true udviklingen af den globale økonomi og stabiliteten i forsyningskæderne. Der er ingen vindere i handelskrig, og protektionisme har ingen fremtid,” understregede de i Beijing.
Ifølge Emrah Sütcü har USA tidligere erklæret en fuld handelskrig mod Europa. I 1930 underskrev præsident Herbert Hoover en lov, der har fået status som en af de mest berygtede handelslove i historien: Smoot-Hawley-toldafgiften.
Denne lov forhøjede toldsatserne på over 20.000 importerede varer med det formål at beskytte amerikanske arbejdspladser, virksomheder og landbrug mod udenlandsk konkurrence. Men i stedet for at imødegå de ønskede udfordringer medførte loven en ødelæggende handelskrig, der resulterede i et dramatisk sammenbrud af verdenshandlen og havde katastrofale konsekvenser for USA’s økonomi.
Natalie Båstrup