Pia Kjærsgård udtrykker sin forargelse
I et opslag på Facebook har den kendte politiker klart givet udtryk for sin bekymring over kunstneren Marco Evaristtis planer om at skabe et såkaldt “kunstværk” i Indre København. Evaristtis intention er at placere tre små grise i et bur, hvor de vil være synlige for offentligheden, mens de lider af sult og tørst. Kjærsgaard betegner denne handling som ubegribelig og stiller spørgsmål ved den nødvendige respekt, der bør vises over for dyrene under sådanne forhold.
Hun opfordrer offentligheden til at reagere og stoppe, hvad hun kalder en umenneskelig behandling af dyr, idet hun beder folk dele opslaget for at sprede budskabet og forhåbentlig forhindre denne handling.
Baggrund for kunsten
Evaristti er bevidst om, at mange grise lider og dør som følge af de dårlige forhold, der præger den danske svineproduktion – en bekymring, der også fremhæves af Dyrenes Beskyttelse. Kunstneren har dog bekræftet, at hans udstilling har til formål at provokere debat og vække stærke følelser, hvilket netop er hans intention.
– “Jeg har mulighed for at kommunikere på en mere provokerende måde, og jeg besidder et navn og et renommé, som kan skabe opmærksomhed omkring emnet,” siger Evaristti.
Han håber, at udstillingen vil få danskerne til at reflektere over deres valg, når de står foran køledisken i supermarkedet.
– “Målet er, at flere bliver inspireret til at reducere deres kødforbrug og vælge flere grøntsager. Hvis de vælger at spise kød, håber jeg, at de vil vælge kød fra grise, der har haft et godt liv,” tilføjer han.
Ytringsfrihed og Kunstnerisk Provokation
Evaristti, der tidligere har været i vælten med sine kontroversielle udstillinger, skabte for alvor opmærksomhed tilbage i år 2000, da han præsenterede ti akvariefisk i individuelle blendere på Trapholt i Kolding. Denne handling førte til offentlig forargelse, især da to af fiskene døde, da publikum tændte for blenderne. Museet blev efterfølgende straffet med en bøde for overtrædelse af dyreværnsloven.
Med sin nye udstilling, ‘And Now You Care’, er spørgsmålet, om Evaristti vil skabe lignende reaktioner blandt offentligheden.
Kunstneren anerkender, at ikke alle vil tage godt imod hans projekt, men han står fast ved sin ret til ytringsfrihed.
– “Det kan være, at ikke alle reagerer positivt, men for mig er det vigtigste, at budskabet bliver hørt,” afslutter han.
Til sidst tilføjer han, at hvis han skulle få en bøde som følge af sin udstilling, så har han råd til at betale den.
I lyset af de aktuelle diskussioner om dyrevelfærd og etik i kunsten står debatten om Evaristtis udstilling som et yderligere kapitel i den komplekse dialog mellem kunstnerisk frihed og ansvarlighed over for dyr.